בית הפועלים: כפר-סבא

בית הפועלים: כפר-סבא


1936


בית הפועלים, 1937
בית הפועלים


בית הפועלים: גרסה 3D

בנין בית-הפועלים וקולנוע בכפר-סבא
דבר, יום שלישי, דצמבר 22, 1936

בנין בית הפועלים והקולנוע לפועלי כפר-סבא שנפסק לפני כמה חדשים עקב המאורעות וסיבות כספיות - חודש. זה כמה ימים שמכונת הבטון ממרטרת. עובדים 15-20 פועלים בכל יום. כבר יצקו את הגג מעל הקומה הראשונה של חזית הבנין, שישמש כניסה לאולם הגדול של הקולנוע ולחלק ממשרדי מועצת הפועלים שרובם יהיו בקומה השניה. הקירות סביב האולם והבמה כבר מגיעים למעלה מ-4 מטר ונעשות כל הכנות להתחלת העבודה בקומה השניה. הולכת ומסתיימת החפירה מתחת לבמה, שם ייבנו חדרים בשביל קלוב העבודה . בעבודה זו עבדו בעיקר מבין פליטי יפו, שהביעו את שמחתם על שנפל בחלקם לעבוד עבודה ראשונה במושבה בבנין צבורי-תרבותי.

תקציב הבנין כ-5 אלפים לא''י - הובטח במילואו בעזרת הלואות מ''קרן חוסר עבודה'' ובנק ''יפת'' (בהמלצת ''ניר''). את התקציב בשביל קלוב העבודה הבטיחה ועדת התרבות המרכזית של ההסתדרות.

הבנין מוקם על שטח של 5 דונם באחד הרחובות הראשיים במושבה. באולם יהיו למעלה מ-800 מקומות-ישיבה מרווחים. הבמה משוכללת.

בחזית הבנין יהיו נוסף לחדרים השונים בשביל הנהלת הקולנוע עוד 8 חדרים בשביל משרדי מועצת הפועלים ומוסודותיה ועוד 3 חדרים בשביל חדרי המכונות והעובדים, מתחת לבמה ייבנה אולם גדול להרצאות, וחדרי-קריאה. תכנית הבנין - מעשה ידי האדריכלים א. שרון וארליך. העבודה מוצאת לפועל ע''י המשרד הקבלני לעבודות בנין של פועלי כפר-סבא. מקוים, כי ההצגות הראשונות תתקיימנה באפריל 1937.


1937


בית הפועלים, 1937

הרחוב השליש החוצה את רח' השרון הוא רחוב הרצל, בו נמצאים הבתים הראשונים שהוקמו במושבה. מצד צפון - בתי הכנסת: העתיק והחדש (בנין גדול ויפה, שטרם נשלם עקב המלחמה) מרפאת קו''ח עממית, ''בית האכר'' , המשכן בתוכו את מוסדות הסתדרות החקלאים במקום, וביה''ס המזרחי. דרומה - מעון יומי לילדים א' ובפינת הרחובות הרצל- *התקוה - בית הפועלים, בן 2 קומות, המכיל את רוב מוסדות מועצת הפועלים של ההסתדרות הכללית, בו אולם גדול (1000 מקומות) לקולנוע ולהצגות תיאטרון וקונצרטים, וקלוב העבודה ע''ש זנדבנק, המכיל אולם קריאה יפה וספריה המשמשת את כל המושבה.

*רחוב בן-גוריון היום

בית פועלים לכפר-סבא
דבר, אוגוסט 8, 1937

בבית [הפועלים היו] שלושה חדרים לתפקידים מיוחדים: במרתף תחת הבמה נבנה קלוב העבודה, בו חדר קריאה והרצאות, חדר שעורים וספריה - בקומה השנייה חדרי מוסדות המועצה ואגודות. וכאן האולם עם הבמה להצגות ולכינוסים.


מספר 6/1359
משרדי מושל המחוז, מחוז הדרום
29.7.1937

דבר, ספטמבר 8, 1937

לכב' מר ברוך מילקובסקי, בית הפועלים, כפר-סבא
א. נ.
אתכבד לאשר בזה את קבלת ההודעה המפורטת למטה בדבר יסוד ההסתדרות הכללית של העובדים העברים בארץ-ישראל, מועצת פועלי כפר-סבא בהתאם לסעף 6 של החוק העותומני לאגודות.
1.שם האגודה: ההסתדרות הכללית של העובדים העברים בארץ ישראל, מועצת פועלי כפר-סבא.
2. מען האגודה: רחוב הרצל, בית הפועלים, כפר-סבא.
3. מרכז האגודה: רחוב אלנבי 115, תל אביב.
4. מטרה האגודה: להרים את הענינים הכלכליים והתרבותיים של אגודת הפועלים בארץ-ישראל.
5. המנהלים האחראים:
ברוך מינובסקי[מילקובסקי] , כפר-סבא, פקיד חקלאי - מזכיר.
הרצל ריכטר, כפר-סבא, פקיד חקלאי - גזבר.
ברוך פריבר, כפר-סבא, פקיד חקלאי - חבר.
מרדכי ריגלר, כפר-סבא, פקיד חקלאי - חבר.
הנני להטות את תשומת לב כב' לסעיף 6 של החוק העתומני לאגודות שלפיו עליו לפרסם את אישור קבלה זו לכל הפחות באחד העתונים הנופיצים בארץ-ישראל.
בכבוד רב
חתום: ו. טצ'יטץ,
בשם מושל המחוז, מחוז הדרום
467


הנוער חוגג את חג ההסתדרות : הכינוסים המחוזיים בכפר-סבא ובטבריה
כפר-סבא

דבר, יום שני, דצמבר 13, 1937
מאז נפתח בית הפועלים החדש לא ראתה כפר-סבא קהל עצום כאשר התכנס לחגיגת יום ההסתדרות ולפתיחת כינוס הנוער העובד בשרון בליל שבת באולם בית הפועלים

רגעים מועטים לפני הפתיחה באו לאלם הכינוס כשלוש מאות נער ונערה, לבושי כחולים, שתפסו את כל מעברי האולם שהיה כבר מלא וגדוש על כל פינותיו. מקהלת הפועלים בשרון פתחה בשירת ה''אינטרנציונל'' ו''תחזקנה''. ב. מינקובסקי עמד בדברי הפתיחה על יסוד היצירה הזאות, ששמה ההסתדרות, המאחדת את המשק העצמאי ואת העבודה השכירה, כפר ועיר, עבודת יד ומוח, ותיק ועולה, עולים מפולין גרמניה, תימן ותראקיה ויצאי מעמדות שונים.

ל. שקולניק, שבא לייצג את הועד הפועל של ההסתדרות, עמד על יסודות ההסתדרות ועל התפקידים הקשים שההסתדרות הטילה על עצמה. ''על כולנו החובה לשמור עליהם בכוח מאוחד''. הוסיף ברכה יהודה ממחנה ההדרכה של הנוער העובד. בתכנית האמנותית, שנסתיימה אחרי חצות, השתתפו מקהלת הפועלים בשרון בניצוחו של ש. קפלן, ילדי ''גבעת השלושה'' ונוער שכונת-ברוכוב.

בשבת לפני הצהרים נערכו על המגרש הספורטיבי משחקים והתחרויות ואחר צהרים - שיחות עיוניות בהשתתפות חברי הסמינריון המדריכים.

אחרי מנה מיוחדת לנוער נסתיים כינוס הנוער העובד בתהלכת לפידים ברחובות המושבה.


1939


יעקב זנבנק נפטר ב-1939

קלוב העבודה: מקבלים שם חדש ע''ש יעקב זננדבנק

בכפר: כפר-סבא
הערב בקלוב העבודה אזכרה ליעקב זנדבנק ביום השלושים למותו. דברי אזכרה - חיים שורר
דבר, יום חמישי, יולי 6, 1939


1941


הרדיו

בכפר: פעולת התרבות בכפר-סבא
דבר, יום ראשון, ינואר 12, 1941
... בקלוב זנדבנק יש אולם גדול להרצאות ולאסיפות, וחדר לחוגים. האולם הגדול משמש גם מקום קריאה. בערבים מתכנסים עשרות קןראים ומעיינים בעתונים ובספרים, שומעים רדיו ומשחקים בשח-מט. הקלוב פתוח רק בערבים. יש שמירה מעולה על הסדר והנקיון. הספריה מכילה 1650 ספר ים. , מספר הקוראים 100. דמי קריאה 15 מיל. מחוסרי עבודה מחליפים ספרים בלי תשלום. הספרנית עובדת בהתנדבות. מספר הספרים אינו מספיק. גם הריהוט אינו מתאים לספריה. ...

פירסומת לרדיו, 1938 פירסומת בספר ציון: לחללי כפר-סבא והסביבה
למען השמירה והבטחון בכפר סבא
לוקט וסודר ע''י שלמה אנגל
אדר ב' תרצ''ח 1938:

פילקו רדיו

מכשיר מוסיקלי בעל איכות מעולה

מודלים 1938 במחירים נוחים

הסוכן לכפר-סבא

ישראל גינזבורג

מחסני רדיו מוסיקה אינטרנציונל בע''מ

תל-אביב רחוב אלנבי 54 תלפון 3857


פירסומת לרדיו פילקו, 1937

פירסומת מעתון "דבר" ינואר 15, 1937

אברהם דרויאן חשבון לרדיו, 1937

אינטרציונל
מחסני רדיו-מוסיקה בע'מ
רחוב אלנבי 54, תל אביב ארץ ישראל
תל-אביב 27.4.37
לכ' דורין אברהם

הננו בזה לאשר כי קבלנו עלינו אחריות תיקונים על רדיו מס. 37-8650 שנמכר/שנשכר לך ביום 27.4.37 למשך 12 חדשים מאותו יום. כנגד קלקולים ברדיו הבאים מתוך חסרונות במבנה ובחמרים שבמכונה הננו מתחילים להחליף את כל החמרים אשר יתקלקלו מתוך סבות אלה בחנם במשך זמן תוקף הגרנטיה, אבל לא נהיה אחראים כנגד כל נזק הנגרם על ידי שמוש בלתי נכון או שבירה במזיד. אחריות זאת אינה כוללת את המנורות הנותנות עם הרדיו הזה. מנורות אלה נתנות באחריות של שלשה שבועות והננו מתחיבים להחליף כל מנורה מקולקלת במשך זמן זה מחסני רדיו מוסיקה אינטרנציונל

[חתימה]


1943


חדר קריאה, קלוב העבודה, בית הפועלים, 1943
חדר קריאה, קלוב העבודה ע''ש זנדבנק, בית הפועלים, 1943

portrait of  Yaakov Sandbank  1896/7-1939 Memorial board(?) portrait of  Rudolph Reuven Strauss ( -1936) statue possibly by zvi woldavsky portrait of  unknown possibly mendel  killed 1938 Map of Eretz Yisrael, 1930 Memorial sign for Rudolph Reuven Strauss Poster1943 Library sign
יעקב זנדבנק
טבת תנ''ז - כ' סיון תרצ''ט
1896/1897-1939
לוח זכרון(?) רודולפ ראובן שטראוס
(1912-1936)


מזכרת נאמנה הוקמה לו ביום השנה למותו, בקלוב העבודה בכפר-סבא. ביזמת התאחדות עולי גרמניה סודרה ספריה על שמו, אשר היסוד לה שמשה ספריתו הפרטית, ספריה זו שרובה מוקדשת לבירור דרכו של הצעיר העברי בגולה והפועל העברי בארץ נמסרה לועדת התרבות שקבעה לה פנה יפה בקלוב-העבודה. "

פסל "לא נלך מפה" מאת צבי ולודבסקי
צבי ולודבסקי (1892-1957) היה איש צנוע, מכניס אורחים, חובב חברת אנשים, אציל נפש; ביתו בכפר-סבא שימש כמרכז אמנותי במשך שנים רבות, ובו נערכו תערוכות שונות

התמונה על יד השלט היא בלתי ידוע , אבל יכול ליהות מנדל לייכטנשטיין שנפל בחלל ב-1938.

ליכטנשטיין, מנדל
נולד בריפין (פולין) ב-1915. עלה לארץ ב-1935 והצטרף לאחד הקיבוצים של הנוער הציוני, ''המפלס'' בכפר-סבא. לאחר מכן עבד כפועל חקלאי במשק קלמניה. ב-19.7.38 בעת עבודתו בהשקאה הותקפו הוא וחבריו בידי כנופיית ערבים מכפר מיסקי (ליד טירה). הוא נפצע פצעי מוות ומת בבית-החולים ''בילינסון''. הובא לקבורה בכפר-סבא.

מפה ארץ-ישראל, קרן היסוד 1930

שלט קטן על ארון מתכת:

ספריה למזכרת

רודולף ראובן שטראוס ז''ל
נולד בגרמניה 10 ספטמבר 1912,
נפל חלל ב-23 אוגוסט 1936
בזמן המאורעות תרצ''ו

פוסטר

אין גאולת העולם
בלי גאולת ישראל

מאי 1, 1943

השלט של הספריה:

הסתדרות כללית של עובדים העברים בא''י
ספריה
ע''י ועדת התרבות

memorial board detail
פרט מן הלוח הזכרון


הכרזות


מועצה מקומית כפר-סבא


הודעה

ועדת התרבות של המועצה המקומית,
השאילה ספרי קריאה לספריה בקלוב זנדבנק
לפי ההסכם שבינינו, ניתנת האפשרות לכל
תושבי המושבה לשאול

ספרים לקריאה

באותם התנאים הקיימים לגבי הקוראים
הקבועים של הספריה בקלוב זנדבנק.

ועדת התרבות
שע''י המועצה המקומית

כפר-סבא, 6.6.1943

poster announcement of library borrowing service 6/6/1943

1945


הוועידה החקלאית הששית, בית הפועלים, אפריל 1945

6th Annual agricultural Conference, Beit Hapoalim Kfar Sava, 1945 Avraham Kirschner Introduces Moshe Sharett,  Beit Hapoalim, 1945 Moshe Sharett speaking at the 6th Agricultural Convention, Beit Hapoalim,Kfar Sava, 1945 Note picture of Berl Katznelson hanging beind the speakers
וועידה החקלאית הששית, בית הפועלים, כפר-סבא, 1945 משה שרת מתקבל על ידי ראש המועצה, אברהם קירכנר, בוועידה החקלאית, בית הפועלים, 1945 משה שרת נואם בועידה החקלאית הששית בבית הפועלים, כפר-סבא, אפריל 1945

תערוכת ספרים, עם עובד בכפר-סבא, 1945

Inside Beit Hapoalim, 1945 Berl Katznelson,1887-1944
בויעדת החקלאית
דבר, יום רביעי , אפריל 18, 1945

סביב הועידה
בכניסה לבית הפועלים סודרו שני דוכני ספרים : האחד של ''עם עובד'' המבליט את שלל הספרות העולמית והעברית שפורסמה על ידו ומדגים בארון ספרים מיוחד את ספרי המדע ואת מבחר ספרי ''דבר'' מלפני היות הוצאת ''עם עובד'' . הדוכן האחד מדגים את פעולתה של ספרית ''השדה'' ב-25 שנות קיומה. תמונתו של ברל כצנלסון מעל דוכן ''עם עובד'' ותמונתו של אליעזר יפה מעל ספרית ''השדה'' מזכירים יפה את מאמציהם ביצירת שני המפעילים הללו. ארגון אמהות עובדות סידר מזנון ליד הכניסה ועבודתן המסורה של החברות ראויה להוקרה מיוחדת.

הקהל ברל כצנלסון, 1887-1944

דבר, 16, אפריל, 1945, עמ'1
נפתחה הועידה החקלאית הששית:
נעלה בכל דרך, נפרוץ כל מחסום ניישב כל שטח שומם:
פנייה מרצת לאומות הברית: ''לעזור לעם היהודי לשוב למולדתו ולבנות בה עצמאותו המדינה.
... א. קרן (קירכנר) הביא את ברכת המועצה המקומית לועידה ולהרצפלד להחלמתו.
... בית הפועלים קושט מחוץ ומבית. מעל רקע הבמה שבה יושבים הנשיאות, חברי המרכז החקלאי, העתונאים והאורחים מתנוססת תמונתו של ברל כצנלסון. שולי הבמה קושטו בציורים סמליים ובכתבות מהן המבילטה את '' גידולה של ההסתדרות הפועלים החקלאים מ-350 חברים בשנת תרע''ח ל-50 אלף בתש''ה. משני צדי האולם תמונות אנשי תנועת העבודה שנעדרו בשנים האחרונות. שפע האור באולם ובכניסה הבליט אמש את בית הפועלים על רקע הלילה האביבי ושירה חגיגיות רבה לכינוס זה.